Οι αγγειίτιδες είναι μια ομάδα σπάνιων αυτοάνοσων νοσημάτων που προκαλούν φλεγμονή στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων οδηγώντας σε μειωμένη ροή αίματος, βλάβη των ιστών και τελικά νέκρωση του οργάνου. Υπάρχουν πολλοί τύποι
αγγειιτίδων, καθένας από τους οποίους προσβάλλει διαφορετικά μεγέθη αιμοφόρων αγγείων στο σώμα. Το μέγεθος των προσβεβλημένων αιμοφόρων αγγείων μπορεί να καθορίσει τον τύπο της αγγειίτιδας και τα συμπτώματά της.
Επίσης στην ταξινόμηση των αγγειιτίδων συμβάλλει και η ανεύρεση ή όχι στον ορό των ασθενών κάποιων πολύ εξειδικευμένων αυτοαντισωμάτων, των αντισωμάτων έναντι του κυτταροπλάσματος των ουδετεροφίλων (ANCA). Οι διάφοροι τύποι
αγγειίτιδας με βάση το μέγεθος του αγγείου που επηρεάζεται είναι οι παρακάτω:
Αυτός ο τύπος αγγειίτιδας επηρεάζει τις μεγαλύτερες αρτηρίες του σώματος, όπως την αορτή και τους κλάδους της. Οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι αγγειίτιδας μεγάλων αγγείων είναι η γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα και η αρτηρίτιδα Takayasu.
Η γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα προσβάλλει άνδρες ή γυναίκες άνω των 50 ετών, ενώ η αρτηρίτιδα Takayasu εμφανίζεται συνήθως σε νεαρές γυναίκες ηλικίας κάτω των 40 ετών.
Τα συμπτώματα της αγγειίτιδας των μεγάλων αγγείων μπορεί να περιλαμβάνουν ποικίλα μη ειδικά συμπτώματα όπως πυρετό, κόπωση, μυαλγίες υπέρταση, ισχαιμία άνω άκρων ή κοιλιακό άλγος, πονοκέφαλο, πόνο στη γνάθο, αλλαγές στην όραση ή ακόμα και τύφλωση.
Αυτός ο τύπος αγγειίτιδας επηρεάζει τις μεσαίου μεγέθους αρτηρίες, όπως αυτές στα νεφρά, το πεπτικό σύστημα και το δέρμα. Ο πιο κοινός τύπος αγγειίτιδας μέσου αγγείου είναι η οζώδης πολυαρτηρίτιδα. Τα συμπτώματα της αγγειίτιδας μέσου αγγείου μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, απώλεια βάρους, κοιλιακό άλγος, υπέρταση και δερματικά εξανθήματα ή ακόμα καυστικό άλγος και μουδιάσματα σε χέρια και πόδια λόγω της προσβολής περιφερικών νεύρων. Η σοβαρή αυτή νόσος εμφανίζεται ευτυχώς σπάνια. Κάθε χρόνο είναι δυνατόν να νοσήσουν 5 άτομα ανά 1.000.000 κατοίκους. Η διάγνωσή της απαιτεί αγγειογραφία και πιθανώς βιοψία του προσβεβλημένου οργάνου.
Αυτός ο τύπος αγγειίτιδας επηρεάζει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία, όπως αυτά στο δέρμα, τα νεφρά και τους πνεύμονες. Υπάρχουν διάφοροι τύποι αγγειίτιδας μικρών αγγείων, συμπεριλαμβανομένης της κοκκιωμάτωσης με πολυαγγειίτιδα (κοκκιωμάτωση Wegener), της μικροσκοπικής πολυαγγειίτιδας και της ηωσινοφιλικής κοκκιωμάτωσης με πολυαγγειίτιδα (αγγειίτιδα Churg-Strauss). Τα συμπτώματα της αγγειίτιδας των μικρών αγγείων μπορεί να περιλαμβάνουν δερματικά εξανθήματα, βήχα, δύσπνοια, πόνο στις αρθρώσεις και προβλήματα στα νεφρά. Η διάγνωση αυτών των αγγειιτίδων τίθεται με βάση την κλινική εικόνα και τα προσβεβλημένα όργανα. Ευρήματα από απλές εργαστηριακές εξετάσεις, από ακτινολογικές εξετάσεις αλλά και ανίχνευση ειδικών αυτοαντισωμάτων θα συνεισφέρουν στη διάγνωση. Τελικά η οριστική διάγνωση επιβεβαιώνεται από τα χαρακτηριστικά ευρήματα της βιοψίας του πάσχοντος οργάνου.
Η νόσος Kawasaki είναι μια αγγειίτιδα που προκαλεί φλεγμονή σε μεσαίου και μικρού μεγέθους αγγεία και επηρεάζει κυρίως τα μικρά παιδιά. Τα συμπτώματα αυτού του τύπου αγγειίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, εξάνθημα, πόνο στο λαιμό, πρησμένους λεμφαδένες και κόκκινα μάτια.
Στην κατηγορία αυτή των αγγειιτίδων ανήκει η Πορφύρα Henoch-Schönlein. Η νόσος αυτή μπορεί να προσβάλλει και παιδιά και ενήλικες. Εμφανίζεται με εξάνθημα στο δέρμα παρουσία αίματος στα ούρα, πόνους στην κοιλιά και στις αρθρώσεις. Αυτός ο τύπος αγγειίτιδας στα παιδιά κατά κανόνα υποχωρεί χωρίς θεραπεία και συνήθως δεν προκαλεί σημαντικές βλάβες. Όταν η νόσος προσβάλλει ενήλικες όμως η βλάβη των νεφρών ενδέχεται να είναι σοβαρή.
Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε αγγειίτιδα, είναι σημαντικό να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στην πρόληψη σοβαρών επιπλοκών. Ο ρευματολόγος σας πρέπει άμεσα να καθορίσει τον τύπο της αγγειίτιδας που έχετε και να αναπτύξει ένα σχέδιο θεραπείας προσαρμοσμένο στο νόσημά σας.
© Copyright 2020 zampeli-rheumatology.gr
Ραντεβού με την Ιατρό Ευαγγελία Κ. Ζαμπέλη