Οστεοπόρωση

«πορώδες» οστό

Η οστεοπόρωση είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μείωση της οστικής πυκνότητας και ποιότητας, με αποτέλεσμα την ευθραυστότητα των οστών. Εμφανίζεται κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ιδιαίτερα μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άνδρες.

Ποιοι παράγοντες ευνοούν την εμφάνιση της οστεοπόρωσης;

Ποια είναι πιθανά συμπτώματα της οστεοπόρωσης;

Η οστεοπόρωση αναφέρεται συχνά ως μια σιωπηλή ασθένεια επειδή εξελίσσεται χωρίς εμφανή συμπτώματα μέχρι να εμφανιστεί ένα κάταγμα. Ωστόσο, ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν:

Ποια πρέπει να είναι η παρακολούθηση για την πρόληψη οστεοπορωτικού κατάγματος;

Πότε πρέπει να κάνει κανείς μέτρηση οστικής πυκνότητας;

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης;

Τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής και στη διατροφή:

Φάρμακα: διάφορα φάρμακα μπορούν να επιβραδύνουν την οστική απώλεια, να αυξήσουν την οστική πυκνότητα και να μειώσουν τον κίνδυνο καταγμάτων. Αυτά περιλαμβάνουν τα διφωσφονικά, τους εκλεκτικούς ρυθμιστές των υποδοχέων οιστρογόνου (SERMs), τη δενοσουμάμπη και την τεριπαρατίδη.

Ορμονική θεραπεία (για γυναίκες): η θεραπεία με οιστρογόνα μπορεί να εξεταστεί για μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες για τη μείωση του κινδύνου καταγμάτων. Ωστόσο, οι κίνδυνοι της θεραπείας με οιστρογόνα – συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής, του εγκεφαλικού επεισοδίου, των θρόμβων αίματος και του καρκίνου του μαστού – υπερβαίνουν τα οφέλη στις περισσότερες ηλικιωμένες γυναίκες. Για το λόγο αυτό, η θεραπεία με οιστρογόνα δεν συνιστάται συνήθως μόνο για την πρόληψη των καταγμάτων. Στην πραγματικότητα, ακόμη και όταν τα οιστρογόνα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων, η χρήση τους πρέπει να είναι σε πολύ χαμηλή δόση, και για μικρό χρονικό διάστημα.

Κλείστε ηλεκτρονικά

Ραντεβού με την Ιατρό Ευαγγελία Κ. Ζαμπέλη