Μεταλοιμώδης ή Αντιδραστική Αρθρίτιδα (σύνδρομο Reiter)

Η αντιδραστική αρθρίτιδα είναι η πιο συχνή μορφή φλεγμονώδους αρθρίτιδας και εμφανίζεται κυρίως σε νεαρούς άνδρες 20-40 ετών, ως αποτέλεσμα «αντίδρασης» του ανοσολογικού συστήματος σε κάποια προηγηθείσα (2-4 εβδομάδες) λοίμωξη του ουροποιητικού ή του γαστρεντερικού συστήματος. Εκδηλώνεται με πυρετό, πόνο, διόγκωση των προσβεβλημένων αρθρώσεων και συχνά συνοδό ερυθρό και ζεστό υπερκείμενο δέρμα. Οι συχνότερες αρθρώσεις που προσβάλλονται είναι τα γόνατα, οι αστράγαλοι ή οι αρθρώσεις κάποιου δακτύλου, συνήθως του ποδιού. Στους μισούς από τους ασθενείς προσβάλλονται, επίσης, οι αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης. Τα συμπτώματα της αντιδραστικής αρθρίτιδας συνήθως διαρκούν μερικούς μήνες, αν και τα συμπτώματα μπορεί να επιστρέψουν ή να εξελιχθούν σε χρόνια νόσο σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών.

Ποια άλλα όργανα προσβάλλει η Αντιδραστική Αρθρίτιδα;

Στην αντιδραστική αρθρίτιδα εκτός από τη λοίμωξη του ουροποιητικού ή του γαστρεντερικού
συστήματος και τις αρθρώσεις μπορεί επίσης να πάσχουν;

Ποιες λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν Αντιδραστική Αρθρίτιδα;

Η αντιδραστική αρθρίτιδα συνήθως ξεκινά μέσα σε 2-4 εβδομάδες μετά την λοίμωξη. Το βακτήριο που συνδέεται συχνότερα με την αντιδραστική αρθρίτιδα είναι το Chlamydia trachomatis, κοινώς γνωστό ως χλαμύδια. Συνήθως μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή. Πρόσφατα στοιχεία έχουν δείξει ότι οι λοιμώξεις με Chlamydia Pneumoniae μπορούν επίσης να προκαλέσουν αντιδραστική αρθρίτιδα.

Οι λοιμώξεις του γαστρεντερικού σωλήνα που μπορεί να προκαλέσουν αντιδραστική αρθρίτιδα περιλαμβάνουν τη λοίμωξη από Salmonella, Shigella, Yersinia και Campylobacter. Οι ασθενείς μπορεί να μολυνθούν από αυτά τα βακτήρια μετά από κατανάλωση τροφών που δεν έχουν παρασκευαστεί σωστά.

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς γιατί κάποιοι άνθρωποι που εκτίθενται σε αυτά τα βακτήρια εμφανίζουν αντιδραστική αρθρίτιδα ενώ άλλοι μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που είναι φορείς του γονιδίου HLA B27 έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν αντιδραστική αρθρίτιδα. Ωστόσο το γεγονός ότι κάποιος είναι φορέας του του γονιδίου HLA B27 δεν σημαίνει ότι απαραίτητα θα εμφανίσει αντιδραστική αρθρίτιδα.

Η Αντιδραστική Αρθρίτιδα είναι μεταδοτική;

Η αντιδραστική αρθρίτιδα δεν είναι μεταδοτική. Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο με αυτή τη νόσο δεν μπορεί να μεταδώσει την αρθρίτιδα σε κάποιον άλλο. Ωστόσο, τα βακτήρια που μπορούν να ενεργοποιήσουν την αντιδραστική αρθρίτιδα είναι μεταδοτικά.

Πώς διαγιγνώσκεται η Αντιδραστική Αρθρίτιδα;

Ορισμένες φορές είναι δύσκολο να τεθεί η διάγνωση της αντιδραστικής αρθρίτιδας επειδή δεν υπάρχει κάποια ειδική εργαστηριακή εξέταση. Ένα ολοκληρωμένο ιατρικό ιστορικό, εξετάσεις αίματος για τον αποκλεισμό άλλων αρθριτίδων και έλεγχος για λοίμωξη από χλαμύδια μαζί με εξετάσεις ούρων και κοπράνων μπορεί να χρειαστούν. Τέλος, μπορεί να χρειαστεί εξέταση αρθρικού υγρού προκειμένου να αποκλειστεί λοίμωξη των αρθρώσεων.

Πως αντιμετωπίζεται η Αντιδραστική Αρθρίτιδα;

Αν και δεν υπάρχει κάποια θεραπεία για την αντιδραστική αρθρίτιδα, κάποια φάρμακα βοηθούν στον περιορισμό των συμπτωμάτων της, όπως Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα (ΜΣΑΦ), ενέσιμα κορτικοστεροειδή, αντιβιοτικά για την καταπολέμηση της βακτηριακής λοίμωξης που προκάλεσε την αντιδραστική αρθρίτιδα. Σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών με αντιδραστική αρθρίτιδα τα συμπτώματα είναι πιο βαριά και δεν περιορίζονται με κάποιο από τα παραπάνω φάρμακα. Στους ασθενείς αυτούς η αντιδραστική αρθρίτιδα αντιμετωπίζεται όπως και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Οι περισσότεροι ασθενείς με αντιδραστική αρθρίτιδα θεραπεύονται τελείως από την αρχική έξαρση συμπτωμάτων και μπορούν να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες λίγους μήνες μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Κάποιοι ασθενείς με αντιδραστική αρθρίτιδα μπορεί να παρουσιάσουν χρόνια αρθρίτιδα, που συνήθως είναι ήπια. Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα 15-50% των ασθενών θα εμφανίσει συμπτώματα ξανά κάποια στιγμή στο μέλλον. Πιθανολογείται ότι αυτές οι υποτροπές μπορεί να οφείλονται σε νέα λοίμωξη.

Κλείστε ηλεκτρονικά

Ραντεβού με την Ιατρό Ευαγγελία Κ. Ζαμπέλη