Τι είναι το Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο;

Το Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο είναι μια επίκτητη αυτοάνοση διαταραχή που εκδηλώνεται κλινικά ως υποτροπιάζουσες φλεβικές ή αρτηριακές θρομβώσεις και/ή υποτροπιάζουσες απώλειες εμβρύων (αποβολές). Μπορεί να εμφανιστεί μόνο του ή μαζί με Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο.

Πού οφείλεται το Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο;

Το Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο είναι μια αυτοάνοση διαταραχή άγνωστης αιτίας. Η αναζήτηση για πιθανά αίτια έχει αποκαλύψει ένα ευρύ φάσμα αυτοάνοσων ή ρευματικών παθήσεων (Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, Σύνδρομο Sjögren, Αυτοάνοση θρομβοπενική πορφύρα κ.α.) λοιμώξεων (Σύφιλη, Ηπατίτιδα C, HIV λοίμωξη, Ελονοσία, λοίμωξη με SARS-CoV2) και φαρμάκων (προκαϊναμίδη, κινιδίνη, φαινυτοΐνη, χλωροπρομαζίνη, κ.α.) που σχετίζονται με τη δημιουργία αυτοαντισωμάτων κατά φωσφολιπιδίων τα οποία επάγουν τη δημιουργία θρόμβων. Μπορεί επίσης να εμπλέκεται και γενετική προδιάθεση σε συγγενείς ατόμων με γνωστό Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο.

Ποια όργανα προσβάλλονται;​

Οι θρομβώσεις στο Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο μπορούν να συμβούν σε κάθε αγγείο (αρ­τηρία ή φλέβα) και σε κάθε όργανο. Οι θρομβώσεις των φλεβών των κάτω άκρων αποτελούν το πιο συχνό σύμπτωμα. Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια σε νέα άτομα (ηλικίας <50 ετών), η πνευμονική εμβολή και το έμφραγμα του μυοκαρδίου αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα θρομβώσεων σε όργανα. Αποβολές στο 2ο ή το 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, που οφείλονται σε θρόμβωση των αγγείων του πλακούντα είναι ένα άλλο συχνό εύρημα στις γυναίκες ασθενείς. 

Πώς τίθεται η διάγνωση του Αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου;

Από το συνδυασμό των κλινικών εκδηλώσεων και της παρουσίας των ειδικών αυτοαντισωμάτων. Τα αυτοαντισώματα κατά καρδιολιπίνης, κατά β2 γλυκοπρωτεΐνης και η παρουσία του αντιπηκτικού του Λύκου αποτελούν χαρακτηριστικά ανοσολογικά ευρήματα του συνδρόμου.

Ποια είναι η θεραπεία του Αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου;

Η θεραπεία του Αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου στηρίζεται στη χορήγηση αντιπηκτικών φαρμάκων. Για να καταστεί δυ­νατή επιτυχής εγκυμοσύνη σε γυναίκες με Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, χορηγείται κατά τη διάρκεια της κύησης ηπαρίνη χαμη­λού μοριακού βάρους και ασπιρίνη 80 mg ημερησίως. Οι ασθενείς πρέπει, επίσης, να αποφεύγουν άλλους παράγοντες που ενο­χοποιούνται για θρομβώσεις, όπως το κάπνι­σμα, την καθιστική ζωή και τα αντισυλληπτικά φάρμακα.

Could Frida Kahlo have had antiphospholipid syndrome?

Κλείστε ηλεκτρονικά

Ραντεβού με την Ιατρό Ευαγγελία Κ. Ζαμπέλη