Η εντεροπαθητική αρθρίτιδα είναι αρθρίτιδα που εμφανίζεται σε ασθενείς με ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας.
Αν και η παθογένεια της εντεροπαθητικής αρθρίτιδας δεν έχει διευκρινιστεί απόλυτα, η πιο δημοφιλής θεωρία υποθέτει ότι η φλεγμονή των αρθρώσεων εμφανίζεται σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα με βακτηριακές λοιμώξεις του εντέρου, παρέχοντας μια σημαντική απόδειξη για πιθανή σχέση μεταξύ φλεγμονής του βλεννογόνου του εντέρου και αρθρίτιδας.
Η διάγνωση τίθεται γενικά από το ιστορικό και τη φυσική εξέταση.
Η εντεροπαθητική αρθρίτιδα μπορεί να αφορά προσβολή μιας περιφερικής ή/και αξονικής άρθρωσης (συμπεριλαμβανομένων των ιερολαγονίων αρθρώσεων). Η περιφερική αρθρίτιδα είναι το πιο συχνό εύρημα τόσο στη νόσο του Crohn όσο και στην ελκώδη κολίτιδα. Η περιφερική αρθρίτιδα επηρεάζει εξίσου και τα δύο φύλα και η ηλικία έναρξης είναι μεταξύ 25 και 45 ετών. Μπορεί να διαγνωστεί πριν, ταυτόχρονα ή μετά τη διάγνωση της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Η κλινική εικόνα είναι αυτή μιας ασύμμετρης μονο- ή ολιγο-αρθρίτιδας που προσβάλλει ιδιαίτερα τις μεγάλες αρθρώσεις των κάτω άκρων.
Φλεγμονή στη σπονδυλική στήλη (σπονδυλοαρθρίτιδα) παρουσιάζει περίπου το 10% των ασθενών με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, κυρίως εκείνοι με νόσο του Crohn και λιγότερο με ελκώδη κολίτιδα. Επιπλέον, ιερολαγονίτιδα (ασυμπτωματική και συμπτωματική) μπορεί να εμφανίζει μέχρι και το 20% των ασθενών ενώ σε αντίστοιχο ποσοστό υπάρχει συσχέτιση και με το γονίδιο HLA-B27.
Οι γυναίκες εμφανίζουν συχνότερα προσβολή των περιφερικών αρθρώσεων, ενώ οι άνδρες τείνουν να έχουν αξονική προσβολή.
Δυνητικοί παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση εντεροπαθητικής αρθρίτιδας είναι η ενεργή νόσος του εντέρου, το οικογενειακό] ιστορικό φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, και το κάπνισμα τσιγάρου.
Η διαχείριση των ασθενών με εντεροπαθητική αρθρίτιδα απαιτεί συνεργασία μεταξύ γαστρεντερολόγου και ρευματολόγου.
© Copyright 2020 zampeli-rheumatology.gr
Ραντεβού με την Ιατρό Ευαγγελία Κ. Ζαμπέλη