Ουρική Αρθρίτιδα

Η ουρική αρθρίτιδα θεωρείται μια νόσος που επηρεάζει συχνότερα τους ηλικιωμένους άνδρες. Αν και είναι αλήθεια ότι οι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες (περίπου τρεις φορές περισσότερο) να αναπτύξουν αυτή τη φλεγμονώδη νόσο, οι γυναίκες μπορούν σίγουρα να εμφανίσουν ουρική αρθρίτιδα, ειδικά όταν τα επίπεδα ουρικού οξέος αυξάνονται μετά την εμμηνόπαυση.

Το ουρικό οξύ παράγεται όταν το σώμα διαλύει μια χημική ουσία που ονομάζεται πουρίνη. Η πουρίνη υπάρχει φυσικά στο σώμα μας, αλλά βρίσκεται επίσης και σε ορισμένες τροφές. Το ουρικό οξύ αποβάλλεται από το σώμα μέσω των ούρων. Η ουρική αρθρίτιδα εμφανίζεται όταν το ουρικό οξύ, ένα κατά τα άλλα φυσιολογικό απόβλητο προϊόν, κυκλοφορεί σε περίσσεια στο αίμα και κρυσταλλώνεται στις αρθρώσεις. Άλλοι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την ουρική αρθρίτιδα στις γυναίκες είναι ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) και η γενετική προδιάθεση.

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Annals of the Rheumatic Diseases, χρησιμοποίησε δεδομένα από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. Ανέλυσαν πληροφορίες για περισσότερες από 18.000 γυναίκες για να μάθουν για τη σύνδεση μεταξύ του ΔΜΣ, των γονιδίων και της ουρικής αρθρίτιδας.

Αν και δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο γονίδιο που να προκαλεί ουρική αρθρίτιδα, υπάρχουν πολλές γενετικές παραλλαγές (πολυμορφισμοί ενός νουκλεοτιδίου ή SNPs) που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο. Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές δημιούργησαν μια βαθμολογία γενετικού κινδύνου για κάθε συμμετέχοντα με βάση 114 SNPs που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τα επίπεδα ουρικού οξέος.

Μετά την προσαρμογή για παράγοντες όπως η ηλικία και η κατάσταση της εμμηνόπαυσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος ουρικής αρθρίτιδας για τις γυναίκες αυξήθηκε μαζί με τον ΔΜΣ, με εκείνες που ανήκουν στην υψηλότερη κατηγορία ΔΜΣ (35 και άνω) να έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι γυναίκες με τις υψηλότερες βαθμολογίες γενετικού κινδύνου είχαν επίσης σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ουρική αρθρίτιδα. Τα άτομα με γενετική προδιάθεση και συνοδό παχυσαρκία αντιμετώπιζαν τον υψηλότερο κίνδυνο.

«Ενώ το υψηλό σωματικό λίπος και η γενετική προδιάθεση συνδέονται ξεχωριστά με υψηλότερο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας, ο υπερβολικός κίνδυνος και των δύο παραγόντων μαζί ήταν υψηλότερος από το άθροισμα του καθενός», κατέληξαν οι συγγραφείς.

Αν και δεν χρειάζεται να είστε παχύσαρκοι ή υπέρβαροι για να πάθετε ουρική αρθρίτιδα, το υπερβολικό βάρος είναι ένας πολύ γνωστός παράγοντας κινδύνου μεταξύ των ανδρών. Η αύξηση βάρους μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ουρικού οξέος στην κυκλοφορία του αίματος.

 

Μερικές συμβουλές για να μειώσετε τα επίπεδα ουρικού οξέως

Διατηρήστε τα επίπεδα ουρικού οξέος σε χαμηλότερα επίπεδα περιορίζοντας ή
αποφεύγοντας την κατανάλωση αναψυκτικών και άλλων ζαχαρούχων ποτών,
κονσερβοποιημένων φρούτων ή χυμών φρούτων και άλλων προϊόντων, όπως σνακ
μπάρες, καραμέλες και δημητριακά πρωινού.

Μην ξεχνάτε να πίνετε αρκετό νερό ημερησίως!

Κλείστε ηλεκτρονικά

Ραντεβού με την Ιατρό Ευαγγελία Κ. Ζαμπέλη